Variaties op het thema espresso.

Caffè.
De Italiaanse benaming voor een espresso. Geschonken in een tazzina (klein kopje) dat 1/3 vol is.

Caffè ristretto.
Een korte, dus kleinere hoeveelheid, espresso. Het beste van de koffie, de crème, komt in dit eerste gedeelte van het proces vrij. De hoeveelheid is klein, ongeveer 1/4 kopje.

Caffè lungo.
Een lange espresso. Hierbij laat men de machine lopen totdat het kopje voor 1/2 tot 2/3 vol is. Nog steeds weinig voor Nederlandse begrippen.

Caffè doppio.
De dubbele hoeveelheid koffie en water. Soms één van beide, "Doppio acqua o Doppio caffè" wordt vaak na zo'n bestelling gevraagd omdat er nog wel eens misverstanden zijn.

Caffè macchiato (freddo en caldo)
Espresso met daarin, naar keuze, een klein scheutje koude of lauwe melk.

Caffè à l'Americano.
Een grote (cappuccino) kop met daarin een dubbele hoeveelheid espresso opgetopt met heet water. Het door laten lopen van de machine tot het kopje vol is, is uit den boze; de slechtste smaken komen dan uit de koffie vrij.

Caffè cappuccino.
Cappuccino wordt gezet in een grote kop. De inhoud bestaat uit drie gelijke delen; espresso, melk en schuim. Het opschuimen van de volle (eventueel gepasturizeerde) melk gebeurt met het stoompijpje op de machine. Verhit de melk door dit pijpje over de bodem te bewegen voor gelijkmatige verhitting. Let op: de melk mag niet koken. Giet eerst de warme melk in de kop en schudt dan het schuim erover, eventueel m.b.v. een lepel. Hierover kan, naar eigen smaak, wat cacaopoeder.

Latte macchiato.
Een grote (cappuccino) kop gevuld met warme melk, waarin een scheutje espresso wordt gedaan. De Italiaanse tegenhanger van koffie-verkeerd.

Caffè con panna.
Een espresso met een beetje slagroom die uiteraard koud is.

Caffè freddo.
Een zomerse koele espresso die met wat zoete zaken en vaak wat likeur tot een heerlijke drank wordt gemaakt. Overal anders qua bereiding en samenstelling.

Caffè al vetro.
Espresso geserveerd in een glaasje.

Caffè corretto.
Espresso waarin een scheut grappa wordt gedaan. Vaak staat de fles grijpklaar voor de klant op de bar.

Caffè espresso Romano.
Een espresso met een schijfje limoen ernaast.

 

Naar bonen en branden of terug naar Netspresso homepage.