Variaties op het thema espresso.
Caffè.
De
Italiaanse benaming voor een espresso. Geschonken in een tazzina (klein
kopje) dat 1/3 vol is.
Caffè
ristretto.
Een korte, dus kleinere hoeveelheid, espresso. Het beste van de koffie,
de crème, komt in dit eerste gedeelte van het proces vrij. De hoeveelheid
is klein, ongeveer 1/4 kopje.
Caffè
lungo.
Een lange espresso. Hierbij laat men de machine lopen totdat het kopje
voor 1/2 tot 2/3 vol is. Nog steeds weinig voor Nederlandse begrippen.
Caffè
doppio.
De
dubbele hoeveelheid koffie en water. Soms één van beide, "Doppio
acqua o Doppio caffè" wordt vaak na zo'n bestelling gevraagd omdat
er nog wel eens misverstanden zijn.
Caffè
macchiato
(freddo en caldo)
Espresso met daarin, naar keuze, een klein scheutje koude of lauwe melk.
Caffè
à l'Americano.
Een grote (cappuccino) kop met daarin een dubbele hoeveelheid espresso
opgetopt met heet water. Het door laten lopen van de machine tot het
kopje vol is, is uit den boze; de slechtste smaken komen dan uit de
koffie vrij.
Caffè
cappuccino.
Cappuccino
wordt gezet in een grote kop. De inhoud bestaat uit drie gelijke delen;
espresso, melk en schuim. Het opschuimen van de volle (eventueel gepasturizeerde)
melk gebeurt met het stoompijpje op de machine. Verhit de melk door
dit pijpje over de bodem te bewegen voor gelijkmatige verhitting. Let
op: de melk mag niet koken. Giet eerst de warme melk in de kop en schudt
dan het schuim erover, eventueel m.b.v. een lepel. Hierover kan, naar
eigen smaak, wat cacaopoeder.
Latte
macchiato.
Een grote (cappuccino) kop gevuld met warme melk, waarin een scheutje
espresso wordt gedaan. De Italiaanse tegenhanger van koffie-verkeerd.
Caffè
con panna.
Een
espresso met een beetje slagroom die uiteraard koud is.
Caffè
freddo.
Een zomerse koele espresso die met wat zoete zaken en vaak wat likeur
tot een heerlijke drank wordt gemaakt. Overal anders qua bereiding en
samenstelling.
Caffè
al vetro.
Espresso geserveerd in een glaasje.
Caffè
corretto.
Espresso waarin een scheut grappa wordt gedaan. Vaak staat de fles grijpklaar
voor de klant op de bar.
Caffè
espresso Romano.
Een
espresso met een schijfje limoen ernaast.