Voorbeeld van hetelucht-branders (Imex en Hearthware) en trommel-branders (Hottop en Swissmar Alpenröst). Men brandt zolang tot de gewenste kleur bereikt is (varierend van licht- tot donkerbruin). Bedenk dat de koffie minder zuur en meer bitter wordt bij langer branden. Italiaanse koffie is vaak donkergebrand met wat oliesporen, dit is vooral om cosmetische redenen want voor de smaak hoeft dat niet. Deze apparaten koelen de koffie ook na het brandproces. De koffie moet dan vaak nog enkele dagen uitwasemen voordat alle aromas beschikbaar zijn. Dagelijks proeven en uitproberen per melange is noodzakelijk. Dit duurt minimaal een dag maar vaak na enkele dagen is de smaak op zijn hoogtepunt. Molens Een goede koffiemolen is absoluut noodzakelijk en hoeft niet duur te zijn. Vanaf zon 150,00 is een aardige molen te koop die conische maalstenen heeft en per kop maalt. Wel is het zaak de molen door uw leverancier te laten calibreren daar dit in de fabriek nogal grof gebeurt. De prijzen van thuismolens lopen op tot 700,00. Dure molens maken gebruik van grote vlakke maalschijven die, door hun oppervlakte, een nog beter resultaat geven. Tip:
indien u niet veel wilt besteden koop dan een goede molen (of een gebruikte
barmolen) en een wat eenvoudiger apparaat. Zo krijgt u toch een aardig
resultaat terwijl het omgekeerde nooit goed wordt. Een betere molen
geeft een proefbaar verschil. Molens met conische en vlakke maalstenen. Voor espresso moet u een molen hebben die zeer fijn kan malen zonder dat er pulver vrijkomt. Omdat het resultaat erg afhankelijk is van de maling is een fijnafstemming gewenst. Bij elke soort koffiebonen en zelfs bij ander weer dient de maling anders afgesteld te worden. Dit is tijdens het zetten duidelijk te merken aan de doorlooptijd. Een doseersysteem (een soort doos met doseerinrichting) is voor thuisgebruik niet erg handig daar het zinloos is koffie vooruit te malen. Het handigste is om steeds per kopje -filter- te malen. Espresso-apparaten Er zijn verschillende espresso systemen te koop. Het beste en makkelijkste systeem om te gebruiken is echter het electrische espresso-apparaat met pomp, deze zijn er in handbediende en automatische uitvoering. In 1961 heeft het Italiaanse Faema een systeem uitgevonden dat u heden in vrijwel alle goede apparaten aantreft. Het maakt gebruik van een ketel met verwarmingselement en thermostaat, een pomp en een groep met driewegklep waarin de filterhouder zit. Door nu koud water in de ketel te pompen wordt heet water door de filter gestuwd; zo komt espressokoffie in het kopje. Bij uitschakelen wordt d.m.v. de driewegklep, de druk afgevoerd naar de lekbak. De ketel verwarmt tevens, d.m.v. doorstroming, de groep waardoor deze geen warmteverlies geeft. Voorbeeld van E-61 gebaseerde machines, herkenbaar aan de zware groep met filter en handbediende driewegklep. In goedkope apparaten wordt de ketel wel vervangen door een thermoblok waar koud water tijdens het doorstromen verhit wordt; dit is een weinig consistent systeem. Bij de beste en duurste systemen wordt gebruik gemaakt van een warmte-wisselaar in de ketel die voor de espresso zorgt zodat de ketel beschikbaar blijft voor stoom en heet water. Pompapparaten met een plunjerpomp (vibratiepomp) worden het meest geproduceerd, rotatiepompen geven een nog beter resultaat maar zijn doorgaans voorbehouden aan professionele apparaten. Een goed apparaat heeft nogal dure onderdelen. Dit omdat het resultaat consistent moet zijn. Een flinke koperen ketel en een zware, professionele messing groep (Faema E-61 patent) zijn onmisbaar op een goed apparaat. Duurdere systemen hebben een extra boiler voor stoom en water en kunnen dus koffiezetten en tegelijkertijd cappucino opstomen zonder dat de kwaliteit van zetten in gevaar komt. Deze zijn aan te raden als u veel cappuccino's maakt; u heeft er veel meer plezier van doordat u niet hoeft te wachten na de espresso en direct stoom heeft. De uivoering in bv. roestvast staal is natuurlijk ook duurder dan in plastic. Een goed gebouwd apparaat gaat heel lang mee doordat het altijd te repareren is. Apparaten van 15, 20 jaar oud in gebruik zijn geen uitzondering. De apparatuur ziet er vaak nogal technisch en ouderwets uit, toch zijn E-61 apparaten de beste om mee te werken. In plaats van de hendel om de driewegklep te bedienen is er ook een automatische uitvoering met een tiptoets die precies de juiste hoeveelheid water door de koffie perst en automatisch voorwelt. De driewegklep wordt dan door een solenoid bediend. Als laatste variant is er de gecombineerde uitvoering met molen. Dit scheelt weliswaar in ruimte en ziet er wat compacter uit maar geeft u geen vrije keuze in molens. De gemalen koffie wordt opgevangen in de filter, aangedrukt en in de groep gezet. Super-Volautomaten werken geheel automatisch; de bonen worden gemalen en de espresso gezet en de melk opgeschuimd. Dit lijkt handig doch gezien de precizie waarmee een espresso tot stand komt, is het een kwetsbaar systeem waarbij de gebruiker maar zeer beperkt het proces kan beïnvloeden. Dit soort apparaten ziet er veel moderner uit en is vaak in kunststof uitgevoerd. Voor een echt perfecte espresso is de hand van de maker onontbeerlijk! Pistonapparaten (met zon grote hefboom) tenslotte, zien er decoratief uit. De pomp is hier vervangen door veerkracht die het hete water door de koffie perst. Het zetresultaat is weinig consistent en de waterinhoud is klein. De professionele pistonapparaten vereisen opleiding en gevoel, de thuisapparaten weinig minder. Let op, als het apparaat aan staat kan geen water bijgevuld worden! Een goede espressomachine kost minimaal 450,00, meestal echter meer. Het verdient aanbeveling espresso-apparatuur te kopen bij bedrijven die ook zelf repararen en afstellen. Af-fabriek zijn de apparaten vaak net zo slecht afgesteld als een nieuwe fiets. Een afleverbeurt is dan ook noodzakelijk! Accessoires. Uitklopbak of -laadje. Er zijn losse bakken met balkje te koop om de filter in uit te kloppen. Ook de echte professionele klepbakken en -lades zijn bij de vakhandel te koop. Als er plaats voor is zijn dit zaken die het gebruiksgemak flink verhogen. Stampers. Bijgeleverd -zelfs bij apparaten van 1500,00- wordt altijd een plastic stampertje dat vaak ook nog te smal is. Beter resultaat krijgt men met een aluminium of RVS stamper in de juiste maat. De betere machines, volgens Faema E-61 of E-91 patent, hebben een filter van 58 mm doorsnede. Via Internet is een range aan stampers te koop van 5,00 tot 75,00.
|
Naar onderhoud of terug naar Netspresso homepage. |