Het kleine kopje espresso is onderhand welbekend, maar wat is espresso eigenlijk? In ons land werd het vroeger expresso genoemd doch het Italiaanse espresso is nu de benaming alhoewel het in het land van oorsprong gewoon caffè genoemd word. Espresso heeft betrekking op een speciale manier van koffiezetten, niet op de manier van branden of de oorsprong van de bonen. Een speciaal espresso-apparaat is vereist om het warme water door de koffie te persen (espresso=uitgedrukt). Espresso is tevens de basis voor vele variaties; zie bij Italiaanse variaties voor de bereiding hiervan. Caffè smaakt overal in Italië wat anders, dat komt omdat elke streek zo z'n voorkeur heeft en alle koffie lokaal gebrand wordt. In Napels bv. is de caffè enkele graden minder heet en worden de kopjes in bijna kokend water warmgehouden. Het procedé luistert nauw; de koffie moet van hoge kwaliteit zijn, de maling moet perfect en op de machine afgestemd zijn en de machine moet aan nogal wat eisen voldoen. Pas als al deze zaken in orde zijn krijgt u de zachte smaak van espressokoffie en de beroemde crèmelaag (crema). De moderne pod (ESE) wordt op deze site niet behandeld; het resultaat van deze wijze van zetten is niet te beïnvloeden. De hoeveelheid waarin espresso gedronken wordt is klein; in ons land vinden we dat doorgaans te weinig, in Italië wordt caffè dan ook niet als drank gedronken en gaat men er zeker niet voor zitten. Anders is dat bij de cappuccino of caffè latte; die worden eigenlijk bij het ontbijt gedronken net als de caffè Americano die wat meer van een Nederlandse zwarte koffie wegheeft. In Italië wordt de hele dag door af en toe een caffè gedronken. Als opfrissertje. Omdat koffie diuretisch werkt (zet vocht af) wordt ook wel een glaasje mineraal water bij de espresso geserveerd. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt bevat espressokoffie minder caffeïne dan bv. filterkoffie. Espresso dient een zachte, volle en complexe smaak te hebben die nog geruime tijd in de mond achterblijft. Een soort bonbon van koffie die je weer even opfrist.
|
Naar Italiaanse variaties
of terug naar Netspresso
homepage.
|