Het malen. Zoals
al gezegd moet de maling op de machine afgestemd zijn. Hierdoor is het
niet mogelijk om gemalen espressokoffie te gebruiken. De kans
dat de maalgraad consistent is en precies op uw machine een goed resultaat
geeft, Een
gelijkmatige maling (kraken) van de koffie zonder pulver is alleen door
molens met maalstenen te realiseren. Men onderscheidt vlakke en conische
maalsystemen. Conische maalstenen hebben, door hun vorm, een groter
maaloppervlak, daardoor zijn deze bij goedkopere molens te verkiezen.
De juiste maling wordt als volgt verkregen: Vul
de filter met 7-9 gram gemalen koffie, stamp dit wat aan, zet een espresso
(na kort voorwellen) en meet de tijd vanaf het moment dat het water
de koffie raakt; 25 tot 30 seconden is de juiste tijd. Duurt het doorlopen
langer dan moet de koffie grover, duurt het korter dan moet men een
fijnere maling kiezen. Dit is de enige maatstaf voor de maling!
Deze tijd geldt ook bij een dubbel filter, daar deze meer gaatjes heeft.
Nu is ook duidelijk waarom gemalen koffie niet geschikt is om thuis
espresso van te zetten. Het is mogelijk dat door externe oorzaken de
afstelling dagelijks bijgesteld moet worden. Dit komt door olie-ontwikkeling,
vochtverlies of -aantrekken door weersomstandigeheden.
Het zetten van espressokoffie. Espressokoffie wordt met een speciaal apparaat gezet. Hoe dit eruit ziet en wat de mogelijkheden zijn is voor het procedé niet van belang. De belangrijkste eisen zijn: - De watertemperatuur dient 88-94 graden Celsius te zijn. - De werkdruk waarmee het water door de filter geperst wordt dient 9 Bar te zijn (pompen kunnen een hogere druk leveren doch deze wordt d..m.v. een bypassklep afgevoerd). - De bonen dienen zeer fijn gemalen en aangestampt te worden zodat een kopje in zon 25-30 seconden volloopt. Dit zijn de enige kenmerken voor het optimaal zetten. Met deze temperatuur en druk komen precies die stoffen uit de koffie vrij die de espressokoffie het unieke karakter geven en een goede crèmelaag. De randvoorwaarden voor een goede kop espresso gaan natuurlijk verder dan bovenstaande eisen.
|
Naar 10 Regels voor perfecte espresso of terug naar Netspresso homepage. |