10 Regels voor het zetten van een optimale espresso
.

1- Gebruik vers gebrande koffiebonen van goede kwaliteit. Slechte of oude koffie kan nooit een lekker kopje opleveren. Overigens hoeft goedkope koffie niet minder in kwaliteit te zijn dan dure. Oude koffie kan nog zo fijn gemalen zijn, het water stroomt er razendsnel doorheen en neemt geen smaakstoffen meer mee.

2- Maal de koffie met een goede koffiemolen met grote maalstenen die gelijkmatig maalt. Zonder dit is espresso maken niet mogelijk. Maal altijd vlak voor het zetten wat u nodig heeft, gemalen koffie oxideert heel snel.

3- Het espresso-apparaat moet schoon en goed opgewarmd zijn met de filterhouder in de machine. Het opwarmen duurt 15 tot 30 minuten. De machine dient dagelijks schoongemaakt te worden. Vooral de filter en de douche die zich in de groep bevindt, boven de filterhouder. Enkele malen per jaar moet het systeem geblindfilterd worden met een koffievet-oplosser zodat de kleppen en kanalen gereinigd worden. Het stoompijpje kan 's nachts in een glas water gezet worden en zal zo schoon blijven.

4- Vul de filter met 7-9 gram pas gemalen koffie (15-18 gram voor een dubbele filter).

5- Druk de koffie wat aan in de filter en veeg de rand schoon met de vlakke hand. Bij een goede molen is zwaar aanstampen niet nodig. Aanstampen bij een slechte molen (ongelijkmatige maling) zorgt voor een soort betonnen puk waar het water nooit doorheen kan.

6- Zet 1 of 2 voorverwarmde kopjes onder de filter.

7- Als de machine een stand heeft om enkele tellen water in de filter te laten lopen zonder druk dan verdient dit de voorkeur. Dit heet voorwellen. Een manuele E-61 groep kan dit maar doet dit tevens zelf. De koffiepuk zwelt dan op en voorkomt zo het ontstaan van kanalen waar het water doorheen kan stromen zonder door de hele puk geperst te worden. Als de machine niet automatisch voorwelt en u het ook niet handmatig kunt doen dan moet u het eerste straaltje koffie dat voor het opzwellenvan de puk uit de machine komt, buiten het kopje laten lopen.

8- De door u gewenste vulling van het kopje moet in 25 seconden bereikt zijn, ook bij een dubbele filter. Is dit sneller, dan moet u fijner malen, duurt het langer dan moet de maling grover. Dit is de enige manier om uw espresso-apparaat af te regelen. Alleen in 25 seconden worden de juiste smaakstoffen uit de koffie gehaald. De tijd wordt gemeten vanaf het moment dat de pomp aangezet wordt. Daarna kan het best nog 10 seconden duren voordat de koffie in het kopje druppelt, dat is normaal. Op deze wijze kunt u espresso's, ristretto's en lungo's maken, de doorlooptijd is dus het geheim van smaakvolle espresso. Te snelle doorlooptijd geeft te weinig smaakstoffen, te lang (wit vocht), verkeerde.

9- Bij het uitkoppen van de filterhouder blijft een droge puk over. Is die nat dan is er waarschijnlijk te weinig of te oude koffie gebruikt.

10- Espresso heeft een zachte smaak die zoet, kruidig, grondachtig, chocolade-achtig kan zijn. Indien de koffie te zuur is, is hij waarschijnlijk te kort (licht van kleur) gebrand. Als hij te bitter is, is hij waarschijnlijk te lang gebrand. Dit alles geldt voor een goed afgestelde machine waarvan de druk 9 bar is en de watertemperatuur 92-93 graden. Een langdurige, goede nasmaak is kenmerk van een perfect bereide espresso en goede kwaliteit koffie.

 

Naar benodigdheden of terug naar Netspresso homepage.